Valentín González Formoso considera «moi desafortunadas» las declaraciones del ministro Garzón

898
0
Compartir
Publicidad

El secretario xeral del PSdeG-PSOE, Valentín González Formoso, destacó hoy «a calidade da carne galega, recoñecida a nivel nacional e internacional» y consideró «moi desafortunadas» las declaraciones efectuadas al respeto en los últimos días por el ministro de Consumo, Alberto Garzón.

«Estamos falando dun sector estratéxico para Galicia, que aposta polas explotacións familiares e que a súa sostenibilidade depende de moitos factores, polo que debemos evitar plantexar calquera tipo de dúbidas aos consumidores», afirmó González Formoso, que hoy visitó una explotación ganadera de producción de carne en la localidad lucense de Guitiriz acompañado por el secretario xeral de Unións Agrarias, Roberto García; la alcaldesa de la localidad, Marisol Morandeira, la secretaria de Desarrollo rural, Rosa Arcos; la secretaria provincial de los socialistas lucenses, Patricia Otero y el diputado autonómico Martín Seco.

«No PSdeG estamos por defender o sector primario galego, o sector gandeiro que emprega a tantos miles de familias no entorno rural e se non queremos que se baleire definitivamente temos que ser moi coidadosos con preservar a actividade económica que lle dá vida», afirmó Valentín González.

Una Ley para garantizar retribuciones justas, que impedirá vender a pérdidas

El líder de los socialistas gallegas puso en valor a Ley de Cadena Alimentaria recientemente aprobada por el Gobierno de España, «unha lei que permitirá que agricultores e gandeiros reciban retribucións xustas» y señaló que el nuevo reglamento «impedirá vender por debaixo do prezo de produción, atendendo unha das demandas históricas do sector».

«A visita de hoxe permítenos coñecer in situ as esperanzas que a Lei xera para o sector primario, estratéxico en Galicia. A cuestión agora está no desenvolvemento do seu regulamento e desde o PSdeG estaremos vixiantes para que se cumpra», afirmó el secretario general.

Por su parte, el secretario xeral de Unións Agrarias, Roberto García, agradeció «o compromiso de Valentín co sector primario nun momento especialmente delicado, no que o incremento da enerxía, os fertilizantes ou os piensos colocan á inmensa maioría das pequenas e medianas explotacións familiares galegas nunha posición delicada», llevándolas «a unha situación de venda a perdas».

Roberto García subrayó «a boa vontade» de la Ley de Cadena Alimentaria aprobada por el Gobierno pero pidió «que lle poidamos engadir algo tan imprescindible como é un criterio obxectivo para determinar os custes de produción». «Que a lei nos dea a razón é importante, pero que logo haxa instrumentos para facer cumprir a lei e aínda máis importante», remarcó.

«É importante que ningún matadeiro lle poda pagar a un gandeiro un becerro por debaixo do que lle costa producilo, pero é máis importante determinar que producir un kilo de carne pasa de 5,38 euros e o prezo máximo que recibe hoxe un gandeiro en extensivo é de 4,80 euros no mellor dos casos», explicó el secretario xeral de UU. AA.

García recordó que la media de vacas por explotación en Galicia es de diez animales por granja, «polo que o debate aquí non é macrogranxas si ou macrogranxas non. Non podemos pedir a un gandeiro que non incremente a súa produción se co que vende non lle chega para sacar o salario mínimo. Para garantir a sostenibilidade ambiental hai que garantir a sostenibilidade económica», afirmó.

Finalmente pidió que «non se criminalice» a la producción de carne e instó a la Xunta a diferenciar «a suprema co resto de carnes para que o consumidor poda elixir a carne de calidade» y que «faga cumprir a Lei de Cadea Alimentaria».